Waadfûgelwurkgroep
De Waadfûgelwurkgroep (WFWG) bestaat uit gepassioneerde vogelwaarnemers die meer dan vijftig jaar Wad vogeltellingen uitvoeren langs de Friese kust.
Het Friese waddengebied maakt deel uit van de East Atlantic Flyway. Dat is de trekroute die grote groepen vogels volgen op weg van en naar hun broedgebied in het hoge Noorden van Europa en hun overwinteringsgebied diep in Afrika. Daarnaast biedt het gebied jaarrond voedsel en in het voorjaar broedgelegenheid voor een groot aantal soorten. De WFWG wil een bijdrage leveren aan de instandhouding en waar mogelijk verbetering van het unieke ecosysteem van het waddengebied.
De Friese kust is in zijn geheel onderdeel van de steekproeftellingen in de Waddenzee. Die steekproeftellingen worden maandelijks gehouden. In Nederland is SOVON verantwoordelijk voor de organisatie er om heen. Wij zorgen als WFWG voor de coördinatie op de Friese Waddenkust.
De werkgroep registreert op systematische wijze de aanwezigheid van vogelsoorten en hun aantallen. Ons doel is inzicht te krijgen in de aanwezigheid van vogels en de variatie in aantallen, patronen in voedselzoeken, het broedsucces door registratie van jonge en volwassen vogels, verstoringsfactoren, predatie etc.
Op deze wijze heeft de Waadfûgelwurkgroep ook een belangrijke rol in het signaleren van positieve en negatieve ontwikkelingen die, hier of elders, de vogelstand kunnen beïnvloeden. Deze signalen kunnen worden gebruikt bij de advisering aan de landelijke en/of regionale overheid over maatregelen met betrekking tot bijvoorbeeld kustversterking en/of aanleg van recreatievoorzieningen.
Er zijn een aantal tellingen te onderscheiden die in gemarkeerde gebiedsblokken worden uitgevoerd.
Integrale tellingen. Deze worden maandelijks uitgevoerd en zijn gericht op alle aanwezige soorten en aantallen.
Broedvogeltellingen. Uit te voeren gedurende het broedseizoen door middel van de registratie van territoria te herkennen aan de zang of het defensieve gedrag van de vogels. (Volgens de SOVON BMP methode.)
Trekvogeltellingen. Bij deze tellingen worden in het trekseizoen vanuit een vast punt op de dijk bij Zwarte Haan de overtrekkende soorten en hun aantallen, hun vliegrichting en geschatte vlieghoogte geregistreerd.
Nieuwsbrieven:
2024 – nummer 2
2024 – nummer 1
Lid worden
Doneren
U steunt de continuïteit van de vereniging door een financiële bijdrage.Contact
IBANnr.: NL64 INGB 0003 9829 49
KvK nr.: 40000237
Copyright foto's: Fryske Feriening foar Fjildbiology