Oproep melden kleurringen! (Torenvalk, Buizerd, Ruigpootbuizerd, Havik, Slechtvalk)

Zie voor verdere informatie hier.

De vrijwilligers van Vogelringgroep Bergumermeer hebben een passie voor vogels waarbij het vangen en ringen van in het wild levende vogels centraal staat. De vogels krijgen een ring met een uniek nummer. Ook worden een aantal maten genomen. Alle gegevens worden centraal opgeslagen in de databank van het Vogeltrekstation die als bron dient voor wetenschappelijk onderzoek. Het ringen van vogels vindt plaats in het kader van enkele landelijk gecoördineerde projecten:

CES – Constant Effort Sites

In een gebied met een vaste opstelling van mistnetten onder zo gelijk mogelijke omstandigheden worden vogels gevangen en geringd in het broedseizoen. De speerpunten van het CES project zijn monitoring, reproductie en overleving. De CES locatie ligt aan het Bergumermeer waaraan de ringgroep zijn naam ontleent.

RAS – Retrapping Adults for Survival

Informatie over de overlevingskans van de vogels staat centraal in dit onderzoek waarbij er meer vrijheid is in vangmiddelen en ringinspanning dan bij het CES project. Vogelringgroep Bergumermeer richt zich bij het RAS project primair op de vogelde soorten:

  • Torenvalk
  • Buizerd
  • Oeverzwaluw
  • Scholekster

Bij de Torenvalken en Buizerds wordt ook gebruik gemaakt van kleurringen met het doel meer publieke meldingen te verzamelen. Lees daarom ook onze oproep voor het melden van kleurringen.

Presentatie

De vogelringgroep kunt u ook vragen voor het verzorgen van een presentatie over het onderwerp vogelringen. Het is een zeer informatieve presentatie waarin prachtige foto’s zijn verwerkt en eenvoudig aangepast kan worden aan diverse doelgroepen. U leest er alles over in de Flyer.

Actuele resultaten en uitgebreide informatie is te vinden op de website van Vogelringgroep Bergumermeer: www.vogelringgroep.nl

Contactpersoon:

Jauko Dijkstra

Telefoon: 0511-475587

Mobiel.: 06-27401185

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.