Vleermuisexcursie

Vleermuisexcursie
Op vrijdag 12 september organiseert de FFF vleermuizenwerkgroep een excursie.
De FFF vleermuiswerkgroep is in 2024 opgericht door Merel Zweemer. In eerste instantie concentreert deze werkgroep zich op het uitvoeren van wintertelling.

Jaarlijks wordt landelijk in allerlei objecten geteld. Dat kan zijn in grotten, groeven, kerken, bunkers, forten, kelders en nestkasten. Bij een wintertelling wordt door een kleine groep vrijwilligers in deze objecten gezocht naar aanwezige vleermuizen. Omdat het uitvoeren van een wintertelling verstorend is voor de aanwezige vleermuizen, heeft de telleider er een vergunning voor nodig. De zoogdiervereniging regelt zo’n vergunning voor de geregistreerde telleiders.

De genoemde excursies richten zich op de zomertellingen van vleermuizen. Meer informatie volgt, maar noteer alvast de data!

Heb je interesse?  Meld je dan alvast aan via info@fjildbiology.nl of neem contact op met de werkgroepcoördinator Merel Zweemer mzweemer@gmail.com

Vleermuisexcursie

Vleermuisexcursie
Op vrijdag 9 mei organiseert de FFF vleermuizenwerkgroep excursie.
De FFF vleermuiswerkgroep is in 2024 opgericht door Merel Zweemer. In eerste instantie concentreert deze werkgroep zich op het uitvoeren van wintertelling.

Jaarlijks wordt landelijk in allerlei objecten geteld. Dat kan zijn in grotten, groeven, kerken, bunkers, forten, kelders en nestkasten. Bij een wintertelling wordt door een kleine groep vrijwilligers in deze objecten gezocht naar aanwezige vleermuizen. Omdat het uitvoeren van een wintertelling verstorend is voor de aanwezige vleermuizen, heeft de telleider er een vergunning voor nodig. De zoogdiervereniging regelt zo’n vergunning voor de geregistreerde telleiders.

De genoemde excursies richten zich op de zomertellingen van vleermuizen. Meer informatie volgt, maar noteer alvast de data!

Heb je interesse?  Meld je dan alvast aan via info@fjildbiology.nl of neem contact op met de werkgroepcoördinator Merel Zweemer mzweemer@gmail.com

Boek > Vogels van de Friese Waddenkust

De Friese Waddenkust is een schitterend natuurgebied en een cruciale schakel in het leven van veel wad- en watervogels.

In Vogels van de Friese Waddenkust wordt beschreven hoe de ontwikkelingen in het Waddengebied invloed hebben op deze vogels.

Al meer dan 50 jaar wordt door vrijwilligers langs de Friese Waddenkust, volgens een vaste systematiek, vogels geteld. Dit boek laat aan de hand van deze data zien, welke enorme veranderingen rond de Friese Waddenkust in de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden én welke invloed dit heeft op zo’n 200 vogelsoorten voor wie dit gebied belangrijk is voor hun voortbestaan.

Ondanks de vele drukfactoren (zoals economische ontwikkeling, klimaatverandering, dijkversterking, recreatie, etc.) en het inzicht in de gevolgen hiervan, is dit N2000 gebied en UNESCO Wereld Erfgoed toch steeds opnieuw een speelbal in de politieke arena.

Het boek is een unieke informatiebron voor bewoners van en bezoekers aan de Friese Waddenkust, voor elke vogelaar en iedereen die compassie heeft met de natuur.

De auteurs Meinte Engelmoer, Henk Hiemstra, Meino Zondervan en Taeke Roosjen hebben een schitterend naslagwerk gemaakt.

FFF / FLORON-kamp Schiermonnikoog, 13 tot 15 september 2024

FLORON-kamp Schiermonnikoog, van vrijdag 13 tot zondag 15 september 2024

Vanaf de eindjaren ’80 heeft de FFF, in nauwe samenwerking met FLORON, kampen georganiseerd om de Waddeneilanden integraal te inventariseren.

De eerste ronde, vanaf 1989, is in z’n geheel georganiseerd door Jacob Koopman. Ook het niet-Friese Texel werd geïnventariseerd. De eilanden werden afhankelijk van hun grootte in één of twee kampen gedaan. Overgebleven hokken werden wel vanuit D 3-4 in aparte bezoeken gedaan. Voor Texel geldt dat de inventarisatie aanvullend was op inventarisatie door de Provincie Noord-Holland.

De tweede ronde is gestart in 2006 en werd afgesloten met Amelandkamp-2 in 2022. Texel is in deze ronde niet opnieuw geïnventariseerd.

Met de inventarisatie van Schiermonnikoog in september 2024 start de derde reeks Waddeninventarisaties die de FFF in samenwerking met FLORON organiseert . De kampen hebben altijd grote belangstelling genoten.
De FLORON-kampen zijn ook bedoeld als leeromgeving: in kleine groepen met ten minste één expert kilometerhokken inventariseren blijkt een succesvolle leersituatie, zowel voor het leren kennen van soorten en families, als voor het hanteren van het vereiste protocol.
September is een mooie tijd voor de herkenning van veel kwelder- en kustsoorten. Er valt dus op dat gebied veel te leren.

Het eiland telt 33 goed gevulde hokken en een stuk of elf hokken met minder dan de helft aan begroeide oppervlakte. Op Schier is Natuurmonumenten dé terreinbeheerder. We onderhouden goede contacten met hen. We gaan ervan uit dat we die hokken in één kamp klaar krijgen, in de bekende opzet van kleine groepen met ten minste één expert.

Opgave voor het kamp is niet meer mogelijk: met 60 deelnemers vanuit het hele land zitten we aan onze limiet.

Landelijke dag van SOVON

De Landelijke Dag van Sovon is de dag voor actieve vogelaars in Nederland. De editie van 2024 is op zaterdag 30 november.

Tijdens de Landelijke Dag kun je een inspirerend programma verwachten met lezingen van topsprekers, met bijdragen vanuit de Nederlandse Ornithologische Unie (NOU) en Vogelbescherming Nederland.

Programma en meer informatie

Grien Goud

Op zaterdag 21 september vindt vanaf 15.00 uur in het Biosintrum in Oosterwolde de Friese Groene Vrijwilligersdag ‘Grien Goud’ plaats. Een dag waarop Friese groene vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Thema dit jaar is ‘Als de zon ondergaat’. Actieve vrijwilligers krijgen tot 15 juli voorrang bij het inschrijven. Het Biosintrum in Oosterwolde is de uitvalsbasis voor alle lezingen, workshops en excursies. Je kunt je eigen programma samenstellen: er is een ruime keuze aan onderwerpen en activiteiten!

Het programma duurt van 15.00 tot 21.00 uur met aansluitend voor wie wil nog enkele avondexcursies tot ca. 22.30 uur. Leer bijvoorbeeld meer over vleermuizen, uilen, nachtvlinders en andere nachtactieve dieren maar ook wintervoedselakkers en insecten en hun gastplanten. Of ga mee op excursie naar het Fochteloërveen, Drents Friese Wold of de Schaopedobbe. Er is voor elk wat wils!

Ook diverse Sovon-medewerkers zijn aanwezig en geven een lezing of excursie. Zo is Willem van Manen er met een lezing over de Ransuil en vertelt Sjouke Scholten over de rijke vogelstand van het Fochteloërveen. Ook kun je met Sjoerd Bresser op excursie met de warmtebeeldcamera.

Programma en aanmelden

Organisatie: Fryske Feriening foar Fjildbiology, It Fryske Gea, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschapsbeheer Friesland, IVN, Bond van Friese Vogelwachten, Kollektivenberied Fryslân, Provincie Fryslân, Sovon Vogelonderzoek en Zoogdiervereniging

Voorjaarsbijeenkomst Sovon/FFF

Hotel Oostergoo, Nieuwe Kade 1 te Grou

Al sinds begin jaren ’90 organiseren Sovon en FFF bijeenkomsten voor de vrijwilligers in Fryslân. De Sovon/FFF-Voorjaarsbijeenkomst vindt zoals gebruikelijk plaats in het hart van de provincie en staat ditmaal geheel in het teken voor het aankomende ‘integrale Waddenjaar’. Drie lezingen over de ontwikkeling van broedvogels in de Waddenzee.

Eens in de zes jaar wordt de hele Waddenzee van de Kop van Noord-Holland tot het Deense Esbjerg op broedvogels geïnventariseerd. Komend voorjaar is het weer zover. De organisatie van die integrale broedvogelkartering in de Nederlandse Waddenzee is in hand van Sovon. Dat betekent ook dat alle Friese Waddeneilanden en de kust weer in kaart worden gebracht op broedvogels. Op de Sovon/FFF-Voorjaarsbijeenkomst aandacht voor ‘het integrale jaar’ met lezingen over de trends van broedvogels in onze Waddenzee, inventarisaties en onderzoek.

De lezingen:
Jelle Postma (Sovon) – Trends van broedvogels in de (internationale) Waddenzee
Romke Kleefstra (Sovon)  – Eiland in wording: de broedvogels van Richel in de afgelopen 30 jaar
Peter de Boer (Sovon) – Blauwe Kieken in ’t rood: Overleving en habitatgebruik van gezenderde Blauwe Kiekendieven

Locatie: Hotel Oostergoo, Nieuwe Kade 1, Grou

De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig!

Cursus Wad- en watervogels herkennen en tellen

Op 28 september gaat weer een watervogelcursus van start. De cursus wordt gehouden vanuit het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden, en zal bestaan uit 4 theorieavonden en 3 praktijkochtenden. Deze cursus wordt in samenwerking met de SOVON georganiseerd.

WDe cursus is bedoeld om potentiele (nieuwe) tellers handvatten te geven om telling uit te voeren. Meer informatie en aanmedlen zie https://fjildbiology.nl/nieuws/

De cursus omvat 4 theorielessen en 3 praktijklessen.

Trekvogels tellen bij Zwarte Haan

Trekvogels tellen op Zwarte Haan
Inmiddels hebben we er twee seizoenen trekvogels tellen op Zwarte Haan op zitten. We gaan ook seizoen 2023 – 2024 weer aan de slag, waarbij we een min of meer een 14-daags ritme aanhouden. Bij de keuze van de telochtenden letten we op goede telomstandigheden.

Meedoen met de trektellingen geeft je soortenkennis en helpt je ervaring te krijgen met het schatten van aantallen. Je hebt een stoeltje, warm drinken en wat te eten, een determinatiegids en een verrekijker nodig. En vooral ook warme kleren en regenkleren. En het is vooral leuk!

Klik hier voor informatie. Wil een keer mee tellen, stuur dan een mail naar m.engelmoer@kpnmail.nl.

Friese groene vrijwilligersdag – Grien Goud

Op vrijdag 22 september vindt de eerste editie plaats van de Friese Groene Vrijwilligersdag ‘Grien Goud’. Een dag waarop Friese groene vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. We zijn te gast in het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden, een centrale uitvalsbasis voor een dag vol activiteiten. Het thema dit jaar is “Samen voor Natuur”, want alleen met elkaar komen we verder. Meer informatie over o.a. de betrokkenheid van de FFF bij dit evenement, klik hier.

Programma en aanmelden: klik hier